Η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν την περασμένη Παρασκευή η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου και το << Συμπόσιο Πολιτισμού>>, στην αίθουσα της << Βικελαίας>>, για την ζωή και το έργο του αγωνιστή της Αντίστασης κατά της δικτατορίας και πνευματικού δημιουργού Αντρέα Σαββάκη, ήταν συγκλονιστική προκαλώντας ρίγη συγκίνησης αλλά υπήρξε και πολλαπλώς ανυψωτική ψυχικά , πνευματικά και ηθικο-πολιτικά μέσα στις συνθήκες παρατεταμένης αξιακής παρακμής που ζούμε.
Την ημερίδα άνοιξε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινού, η οποία αναφέρθηκε στην πολύπλευρη δράση και στην κοινωνική προσφορά του Αντρέα Σαββάκη.
Αίσθηση προκάλεσε και σχολιάστηκε ποικιλότροπα από τον κόσμο η ηχηρή απουσία του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Ηρακλείου, Αλέξη Καλοκαιρινού, ο οποίος δεν απέστειλε ούτε χαιρετισμό!
Ο προϊστάμενος της << Βικελαίας >>, Δημήτρης Σάββας, αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο του αείμνηστου Σαββάκη με έμφαση στην οργάνωση των περίφημων αρχείων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, τα οποία αποτελούν υπόδειγμα.
Εν συνεχεία ο σύντροφός του από την δεκαετία του 1960 αλλά και στα μαύρα χρόνια της χούντας, Νικηφόρος Σταματάκης σε μια αναλυτική ομιλία για τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα στην πόλη του Ηρακλείου, στις παρέες οι οποίες συγκροτούνταν με βάση τα πνευματικά , κοινωνικά ενδιαφέροντα αλλά και τα κοινωνικά κινήματα ιδιαίτερα το σταφιδικό, περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο ένα σημαντικό μέρος της ατμόσφαιρας του Ηρακλείου.
Παράλληλα π συνόψισε την πλούσια αντιστασιακή δράση του Αντρέα Σαββάκη, προδικτατορικά αλλά και στην διάρκεια της χούντας αφού συνελήφθη τρεις φορές, μία το 1966, την περίοδο της Δημοκρατίας στα γεγονότα που έγιναν μετά την δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα, φυλακίστηκε στις φυλακές Ανηλίκων της Βουλιαγμένης και δύο φορές κατά την δικτατορία μέσα από τις γραμμές της αντιστασιακής οργάνωσης << Ρήγας Φεραίος >>. Ο συγκρατούμενός του στις φυλακές από την ίδια οργάνωση, Θανάσης Αθανασίου αναφέρθηκε στην μοναδικότητα του χαρακτήρα του όσον αφορά την ελευθερία, την δικαιοσύνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δεν υπάκουε σε καμία κομματική εντολή , ούτε μετρούσε το κόστος. Η ελευθερία γι’ αυτόν ήταν αυτοσκοπός. Ο Νίκος Κιάος, αναφέρθηκε στην δίκη , στο στρατοδικείο του 1968 και με πόσο θάρρος αντιμετώπισε τους στρατοδίκες. Το ίδιο τόνισαν με επιστολές που απέστειλαν οι Κωστής Γιούργος και Παύλος Κλαυδιανός. Ο Γιώργος Νικολακάκης, θύμισε μνήμες μεγαλείου της διεθνούς αντιστασιακής προσωπικότητας του τιμωμένου, ενώ ο ερευνητής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ι.Τ.Ε., Μαρίνος Σαρηγιάννης, περιέγραψε την συνεργασία της ομάδας Τουρκολογίας με επικεφαλής την τότε Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ελισάβετ Ζαχαριάδου, για την οργάνωση του Οθωμανικού Αρχείου Ηρακλείου. Ο Παναγιώτης Γεωργουδής, από το << Συμπόσιο Πολιτισμού >>, τόνισε εμφατικά πως η προσφορά του Αντρέα Σαββάκη, του Νίκου Γιανναδάκη και των παρισταμένων συντρόφων του δεν είναι παρελθόν αλλά ένα απελευθερωτικό πρόταγμα θυσίας που έρχεται από το μέλλον.
Συνταρακτικά υπήρξαν τα δύο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν το ένα που δημιούργησε η Μαρία Καγιαμπάκη σε συνεργασία με τον Πέτρο Μαυροματίδη εκ μέρους του <<Συμποσίου Πολιτισμού>>, για την ζωή και το έργο του Σαββάκη και το δεύτερο ήταν ένα σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο των αρχών της δεκαετίας του 1980, όπου ο Σαββάκης είχε μεταβεί στο Διεθνές Κέντρο Αποκατάστασης, στην Κοπεγχάγη, μαζί με άλλους βασανισθέντες από δικτατορικά καθεστώτα για αποκατάσταση σωματικών και ψυχικών βλαβών.